fakta om lågenergi

Angelica Linderum, 8 maj, 2013

Vi går vidare i vår ”ljuskälleskola”
Näst på tur är lågenergilampan

Lågenergilampan är ett energisnålt alternativ till glödlampan där du sparar upp till 80% energi. Livlängden är mellan 6 000-10 000 timmar, medans glödlampan bara har 1000 timmar. Att man kan göra lågenergilamporna så effektiva beror bl.a. på den lilla mängd kvicksilver de innehåller. I och med att den innehåller en viss del kvicksilver är det extra viktigt att återvinna så att inget kvicksilver hamnar i naturen.

Tekniken går även framåt här med stormsteg. Från att ha gett ett kallt och blått sken är varmare, glödlampssken, hög ljuskvalitet och bra färgåtergivning standard hos de etablerade tillverkarna. Man får faktiskt vad man betala för. Betalar du lite extra för en ljuskälla kan du räkna med att få bättre kvalitet och bättre färg.
Lågenergilamporna finns också med många olika egenskaper, bl.a. sådana som går att dimra och sådana som tänder snabbt. Det finns lågenergilampor som är speciellt lämpade för utomhusbruk, lampor med inbyggd ljussensor och lågenergilampor, som klarar ett stort antal tändningar.

Fördelar med lågenergi:
- Du sparar upp till 80% energi jämfört med glödlampan
- Den håller ungefär 10 gånger längre
- Billigare i längden

Nackdelar med lågenergi:
- Innehåller en viss del kvicksilver
- Något klumpigare och ”fulare” än glödlampan
- Något dyrare i inköpstillfället
- Vissa tar en tag att komma upp i full ljusstyrka

Kommentarer inaktiverade.