JULEN ÄR HÄR..

Angelica Linderum, 23 oktober, 2013

Nu har julen tagit plats i butiken, får man säga äntligen? ;) Vi har ju gått och längtat i över ett år nu.. Det är ju nämligen lite speciellt för oss i år, då (jag) vår egna Angelica Linderum har designat en julljusstake för inga mindre än By Rydéns!!

Ni är VARMT VÄLKOMNA in för att kolla in den och givetvis vårat övriga härliga julsortiment.

Nu på söndag startar vi även upp med söndagsöppet, det mellan 12-15!!! :D

INSPIRATION.

Angelica Linderum, 23 juli, 2013

Hej!

Ni får ursäkta tystnaden här under ett tag. Men de tär väl lite så under semestertider, nu är i alla fall jag tillbaka och tänkte bjuda er på lite inspiration och nyheter som kommer till hösten..

En leverantör som verkligen levererar till hösten, enligt mig, är Lyktan-Bankeryd. Dom har fångat det där klassiska scandinaviska blandat med lite ruffigt och stött i en härlig mix.

Bilderna är tagna från Lyktans hemsida

Välkomna in till oss för mer inspiration.
Kram!

fakta om lågenergi

Angelica Linderum, 8 maj, 2013

Vi går vidare i vår ”ljuskälleskola”
Näst på tur är lågenergilampan

Lågenergilampan är ett energisnålt alternativ till glödlampan där du sparar upp till 80% energi. Livlängden är mellan 6 000-10 000 timmar, medans glödlampan bara har 1000 timmar. Att man kan göra lågenergilamporna så effektiva beror bl.a. på den lilla mängd kvicksilver de innehåller. I och med att den innehåller en viss del kvicksilver är det extra viktigt att återvinna så att inget kvicksilver hamnar i naturen.

Tekniken går även framåt här med stormsteg. Från att ha gett ett kallt och blått sken är varmare, glödlampssken, hög ljuskvalitet och bra färgåtergivning standard hos de etablerade tillverkarna. Man får faktiskt vad man betala för. Betalar du lite extra för en ljuskälla kan du räkna med att få bättre kvalitet och bättre färg.
Lågenergilamporna finns också med många olika egenskaper, bl.a. sådana som går att dimra och sådana som tänder snabbt. Det finns lågenergilampor som är speciellt lämpade för utomhusbruk, lampor med inbyggd ljussensor och lågenergilampor, som klarar ett stort antal tändningar.

Fördelar med lågenergi:
- Du sparar upp till 80% energi jämfört med glödlampan
- Den håller ungefär 10 gånger längre
- Billigare i längden

Nackdelar med lågenergi:
- Innehåller en viss del kvicksilver
- Något klumpigare och ”fulare” än glödlampan
- Något dyrare i inköpstillfället
- Vissa tar en tag att komma upp i full ljusstyrka

Skyltfönster April

Angelica Linderum, 18 april, 2013

Nu har jag vart och vilat upp mig i Thailand i tre veckor, så nu kände jag att det var dags att fräscha upp det ena fönstret igen..
Denna gången går det i olika metaller, mässing, koppar och stål. Det kan inte bli mer rätt i tid. Vi ser det överallt, från små ljusstakar till stora hyllor och bord. Det är minst sagt HETT just nu och vi ÄLSKAR det!

Vi har äntligen fått in dessa underbara upphängena från FRAMACPH och även Diamondlight och Atelier Buld. Vi tokgillar!!!

VÄLKOMNA IN :)

fakta om LED

Angelica Linderum, 15 mars, 2013

Tekniken går frammåt med stormsteg och det är inte lätt att hålla reda på alla dessa olika ljuskällor. Vi får många frågor varje dag, om just den nya tekniken. Så vad vore inte bättre med en liten genomgång om de olika ljuskällorna..

Först ut är LED-lampan:

LED är idag en vanlig och etablerad belysningsteknik och finns för de flesta användningsområden. Låt oss prata om de LED-lampor som finns med de vanligaste lampsocklar som du har i ditt hem.

Idag finns det LED-lampor som ger så mycket ljus så den kan ersätta glödlampor upp till 60-75W

Det är inte det lättaste att jämföra LED-lampa med andra ljuskällor. För att få den bästa jämförelsen använder man sig av lumen, vilket visar ljusmängden på ljuskällan. Lumen-talet står på förpackningen.

LED-lampans ljusstråle avger ingen värme vilket är en stor fördel i de flesta fallen, till exempel då du ska belysa ett känsligt föremål eller vid sängar där du har mycket textilier i närheten. Dock så generar LED-lampan i sig väldigt mycket värme. För att uppnå sin långa livslängd och för att ljusflödet inte ska försämras så måste värmen från ljuskällan ledas bort. Detta är anledningen till att LED-lampor ser lite annorlunda ut jämfört med vanliga glödlampor.

Alla LED-lampor är inte dimbara, men många är det. Detta står alltid på förpackningen. Däremot är det inte säkert att den dimmern du kanske redan har hemma passar till den nya tekniken. Du måste alltså ha en dimmer till elektronisk transformator.

Man sparar i genomsnitt ca. 80 % i energi när man ersätter LED-lampan mot en glödlampa och den har en livslängd på 15 000 och upp till 25 000 timmar, lite beroende på typ och utseende. Det finns självklart både bättre LED och något sämre.

Fördelar med LED jämfört med lågenergilampan är att den innehåller inga tungmetaller, såsom kvicksilver. Den tänds dirket och ger full ljusstyrka omedelbart. Den är inte stötkänslig eller värmekänslig

Hoppas ni har lärt er något och att detta har varit till någon nytta :)
Var värna om miljön och SPARA MERA! En kan inte göra allt, men ALLA kan göra någt!!

VÄLKOMNA OCH TREVLIG HELG:D